duminică, 8 ianuarie 2012

Depunerea Declaratiei 394 incepand cu 1 ianuarie 2012




Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/ de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

In acest sens se intocmeste si se depune  formularul (394) „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“, cod MFP 14.13.01.02/f.

Incepand cu 2007, acest formular se depunea semestrial. Mai nou, prin ordinul ANAF 3596/ 2011, perioada de raportare pentru formularul 394 este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300), prevazuta la art. 1561 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Declaratia se depune pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, la organul fiscal competent. Perioada de raportare poate fi lunara, trimestriala sau anuala, conform vectorului fiscal.

Prevederile ordinului ANAF 3596/ 2011 se aplica incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu 01.01.2012. Ordinul intra in vigoare la data de 1 februarie 2012, si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu luna ianuarie 2012.

Pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national pana la data de 31 decembrie 2011 inclusiv ramane aplicabila vechea procedura.

Pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu 01.01.2012, formularul se poate depune si online.

Formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" se completeaza si se depune de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa", si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa", si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare;
In continutul formularului sunt evidentiate distinct operatiunile de livrari sau achizitii de cereale si plante tehnice prevazute la art. 160 alin. 2), lit.(c) din Codul Fiscal pentru care se aplica taxarea inversa.
Formularul 394 nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.

Formularul 394 se poate depune si la ghiseu (inca), la unitatea fiscala unde contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial) si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

Puteti citi instructiunile de depunere si completare a formularului 394 aici


In plus, ANAF mai aduce unele precizari. Pentru a le citi click aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu