miercuri, 23 noiembrie 2011

S-a schimbat procedura de inregistrare in scopuri de TVA. Finantele au publicat noile criterii care conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA. Calculati cate puncte adunati dupa noua procedura.

Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 35.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii. (fractiunile de luna se vor considera luni intregi). In caz contrar, sau daca realizeaza achizitii intracomunitare, va depune deconturi lunare.

Ordinul 2795/2011 (click aici - pag 18-28) , publicat azi in Monitorul Oficial nr. 824, introduce un nou formular, si anume formularul 098, care se numeste ,,Cererea  de inregistrare in scopuri de taxa pe  valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal”. Cererea va fi depusa de contribuabil la unitatea fiscala.
Ordinul abroga OMFP 1984/ 2011 care stabilea procedura de inregistrare in scopuri de TVA, stabileste o noua procedura si detaliaza criteriile prin care se aproba sau se respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA. Se pastreaza in continuare procedura cercetarii la sediul contribuabilului, dar controlul va fi efectuat de persoane din cadrul ANAF. Cererea este insotita de o anexa ce va detalia cateva elemente ce justifica inregistrarea in scopuri de TVA. Ordinul intra in vigoare la data de 1 decembrie 2011
Procedura se aplica numai persoanelor juridice romane, infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
Procedura stabilita nu se aplica la sucursalele deschise in Romania ale societatilor straine, la asociatii si fundatii, la persoanele fizice ce desfasoara activitati independente.
Procedura se aplica numai in cazurile de inregistrare in scopuri de TVA de la inceputul desfasurarii activitatii, cand nu sunt cunoscute rezultatele economice ale societatii, sau daca societatea comerciala doreste inregistrarea in scopuri de TVA, chiar daca in anii anteriori a realizat o cifra de afaceri mai mica decat plafonul de scutire de 119.000 lei (35.000 Eur).
Procedura nu se aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de scutire de TVA.
Astfel,
a) se analizeaza daca societatea are dreptul sa desfasoare activitate la sediul social sau la sediile secundare declarate. In acest caz, se depune o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca se desfasoara sau se pot desfasura activitati economice;
b) nici unul dintre administratori sa nu aiba inscrise in cazierul fiscal fapte sanctionate de legislatia in domeniu;
c) sa existe spatiul destinat sediului social;
d) se analizeaza criteriile de evaluare, conditionate de modul de detinere al spatiului, daca administratorii au mai detinut societati comerciale si daca acestea au ajuns in faliment, daca administratorii sunt rezidenti in UE sau in state terte etc. Fiecare dintre aceste criterii se puncteaza de la 0 la 10.
Se va permite inregistrarea in scopuri de TVA pentru societatea comerciala ce realizeaza un numar de minim 45 de puncte.
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se parcurg urmatorii pasi:
a) O societate ce doreste inregistrarea in scopuri de TVA de la inmatriculare, va depune la autoritatea fiscala unde este arondat sediul social, “Cererea de inregistrare in scopuri de TVA 098”, insotita de anexele la cerere si declaratiile pe propria raspundere.
b) Autoritatea fiscala analizeaza primele doua criterii, respectiv dreptul de a efectua activitati economice si daca administratorii nu au fapte inscrise in cazierul fiscal.
c) Daca conditiile sunt indeplinite, se trece la controlul faptic a situatiei de la sediul social sau sediul secundar al societatii comerciale.
d) Daca in urma controlului faptic se constata existenta spatiului unde se poate desfasura activitatea economica, atunci se trece la analiza criteriilor in baza punctajului. Se prevad un numar de 24 de criterii de analizat pentru inregistrarea in scopuri de TVA.


De exemplu:
1) daca sediul social este in proprietatea persoanei impozabile se acorda 10 puncte;
2) daca sediul social este utilizat in cadrul unui contract de comodat sau leasing cu perioada mai mica de 1 an, se acorda 1 punct;
3) daca sediul social este utilizat printr-un contract de inchiriere sau printr-un contract de leasing cu perioada mai mare de 1 an se acorda 3 puncte;
4) daca sediul social este inchiriat sau concesionat, printr-un contract cu o perioada mai mica de un an, dar societatea detine in proprietate sedii secundare, se acorda 6 puncte;
5) daca nici unul dintre administratori/asociati nu a mai detinut societati comerciale, ce nu sunt lichidate se acorda 10 puncte;
6) daca cel putin unul dintre administratori/asociati a mai detinut calitatea de administrator/asociat la 1-3 societati comerciale lichidate, se acorda 7 puncte;
7) daca cel putin unul dintre administratori/asociati a mai detinut calitatea de administrator/asociat la 4-6 societati comerciale lichidate, se acorda 5 puncte;
8) daca nici un administrator/asociat nu detine acituni/parti sociale la societati in inactivitate declarata la Registrul Comertului se acorda 10 puncte;
9) daca toti administratorii sau reprezentantii legali sunt cetateni UE se acorda 10 puncte;
10) daca toti administratorii sunt cetatini non-UE si nu detin viza de sedere pe termen lung in Romania se acorda 0 puncte.

1) Daca solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA se face in aceiasi zi cu solicitarea inmatricularii la Registrul Comertului, decizia de inregistrare in scopuri de TVA se va emite in maxim o zi lucratoare dupa comunicarea certificatului de inmatriculare.
2) Daca solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA se face dupa depunerea cererii de inmatriculare la Registrul Comertului, dar inaintea eliberarii certificatului de inmatriculare, termenul de mai sus se prelungeste cu numarul de zile lucratoare intre data solicitarii inmatricularii si data inregistrarii in scopuri de TVA.
3) Daca cererea de inregistrare in scopuri de TVA este depusa dupa inmatricularea societatii constatata prin certificatul de inmatriculare, termenul de emitere a deciziei de inregistrare in scopuri de TVA este de maxim 3 zile lucratoare.

Ordinul stabileste si criteriile pe baza carora se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor comerciale care sunt infiintate in baza legii privind societatile comerciale, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA. Sucursalele din Romania ale persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, care au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in Romania, nu fac obiectul prevederilor ordinului.
Criteriile stabilite servesc la evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.
Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile prevazute sunt:
a)  persoana impozabila nu se afla in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.
     b) Nici unul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara
       c) existenta spatiului destinat sediului social/domiciliului fiscal, criteriu care face obiectul verificarii faptice, conform art. 4 lit. (b);
       d) criteriile de evaluare prevazute in anexa nr. 3.

In scopul solutionarii solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:
         A) realizeaza controlul documentar privind criteriile prevazute la art. 3 lit. a) si b) la sediul administratiei fiscale, pe baza documentelor prezentate de persoana impozabila sau de reprezentantul legal al acesteia, dupa caz, ori pe baza evidentelor proprii ale organului fiscal. Persoana impozabila nu este inregistrata in scopuri de TVA, fara a se mai efectua verificarea celorlalte criterii, daca se afla intr-una din urmatoarele situatii:
1.depune o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora;
2.administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, sau persoana impozabila insasi, in cazul persoanei care solicita inregistrarea, au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
3.administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care nu sunt inregistrati fiscal in Romania prezinta o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara
In cazul persoanelor impozabile care nu se afla in niciuna din situatiile descrise mai sus se considera ca aceste criterii sunt indeplinite si se poate proceda la verificarea celorlalte criterii.
In situatia in care, ca urmare a controlului documentar privind criteriile prevazute la art. 3 lit. a) si b), organele fiscale competente stabilesc ca persoana impozabila nu poate fi inregistrata in scopuri de TVA, comunica solicitantului, decizia privind respingerea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, precum si motivatia in fapt si in drept care sta la baza respingerii.
B) dupa efectuarea controlului documentar privind criteriile prevazute la art. 3 lit. a) si b) si numai in cazul persoanelor impozabile ale caror solicitari de inregistrare in scopuri de TVA nu au fost respinse ca urmare a acestui control, organul fiscal competent verifica existenta faptica a spatiului aferent sediului social si, dupa caz, a sediilor secundare declarate. In acest scop, organul fiscal competent efectueaza o cercetare la fata locului, in conditiile art. 57 din Codul de procedura fiscala, care prevede si intocmirea unui proces verbal. Conform art. 57 din Codul de procedura fiscala, contribuabilii au obligaţia sa permita funcţionarilor imputerniciţi de organul fiscal pentru a efectua o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru aceasta acţiune intrarea acestora pe terenuri, in incaperi şi in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal. Deţinatorii terenurilor ori incintelor respective vor fi inştiinţaţi in timp util despre cercetare. Persoanele fizice vor fi informate asupra dreptului de a refuza intrarea in domiciliu sau reşedinţa. In caz de refuz, intrarea in domiciliul sau in reşedinţa persoanei fizice se face cu autorizarea instanţei judecatoreşti competente.
c) in situatia in care s-a stabilit ca persoana impozabila a indeplinit criteriile prevazute la art. 3 lit. a), b) si c), verifica criteriile de evaluare prevazute in anexa nr. 3. Dupa analiza criteriilor de evaluare stabilite in anexa nr. 3, organul fiscal competent intocmeste un referat prin care se va stabili punctajul obtinut de persoana impozabila.
C)  verifica criteriile de evaluare prevazute in anexa nr. 3. Dupa analiza criteriilor de evaluare stabilite in anexa nr. 3, organul fiscal competent intocmeste un referat prin care se va stabili punctajul obtinut de persoana impozabila.
Ca urmare a analizei criteriilor prevazute la anexa 3, daca punctajul obtinut este mai mare sau egal de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind aprobarea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit reglementarilor procedurale in vigoare. Daca punctajul obtinut este mai mic de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind respingerea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, care cuprinde in mod obligatoriu si motivatia respingerii, in fapt si in drept, potrivit reglementarilor procedurale in vigoare.
Decizia de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA se intocmeste in doua exemplare, din care unul se comunica persoanei impozabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu