marți, 15 noiembrie 2011

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

           16% impozit pe profit sau 3 % impozit pe veniturile microintreprinderilor? Este o intrebare frecventa pe care si-o pun toti cei care doresc sa infiinteze firme de dimensiuni mici.
In cazul impozitului de 16 %, acesta se calculeaza ca 16% din diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile neefectuate in scopul realizarii de venituri. Astfel,
Impozitul pe profit = 16 % x profit brut, urmand ca
Profit net = profit brut – impozit pe profit
Impozitul de 3% se alica asupra veniturilor si nu asupra profitului.
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele obtinute din domeniile bancar asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, (cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii); activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;si nu au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv; (deci are salariati, adica societatile care au 0 salariati nu pot fi considerate microintreprinderi). Numarul de salariați reprezinta numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, potrivit dispozițiilor Codului muncii, indiferent de durata timpului de munca, inscrise lunar in statele de plata și/sau in registrul general de evidența a salariaților. La analiza indeplinirii condiției privind numarul de salariați se numara și contractele de munca suspendate, potrivit legii. Pentru persoanele juridice care au un singur salariat care demisioneaza in cursul unei luni, precum și in situația in care raportul de munca inceteaza ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului individual de munca in urma savarșirii unor acte care, potrivit legii, sunt sancționate inclusiv prin acest mod, condiția privind numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro in anul fiscal anterior; Pentru incadrarea in condiția privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiași exercițiu financiar.
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
      O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la lit.d) este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii. Primul an fiscal incepe la data inregistrarii la Registrul Comertului (data inscrisa pe Certificatul de Inmatriculare) si se termina la 31 decembrie a aceluiasi an.
           Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute mai sus (a-d). 
        Persoana juridica romana nou-inființata care a optat pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la inregistrarea in Registrul Comertului și care nu a angajat in termenul de 60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare este platitoare de impozit pe profit de la data inregistrarii acesteia la registrul comerțului.
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.
In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv acest sistem de impunere, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile codului fiscal referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca ulterior indeplineste conditiile prevazute
Baza impozabila (suma asupra careia se aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor) asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale  obtinute din orice sursa, cu exceptia:
- veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse;
veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
veniturilor din productia de imobilizari corporale si necorporale;
veniturilor din subventii de exploatare;
veniturilor din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
veniturilor rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
veniturilor realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Cu alte civinte, am putea spune ca, de obicei, impozitul pe veniturile microintreprinderilor se aplica, de regula, veniturilor care formeaza cifra de afaceri (din vanzari si din prestrari de servicii) si a veniturior din dobanzile bancare.
In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce (se scade) din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. In acest sens,microintreprinderile depun pana la data de 25 inclausiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul pe veniturile microintreprinderilor, declaratia 100.  Declaratia se depune in format electronic, prin internet.
Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost:
2 % in anul 2007
2,5 % in anul 2008
3% in anul 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu