sâmbătă, 3 decembrie 2011

Societatea cu raspundere limitata (SRL)


·                    Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social.
·          Asociatii in societatea cu raspundere limitata raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
·                    Societatea  cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.
·                    In societatea cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50.
·                   Prin exceptie, societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul.
·          Daca asociatul unic este administrator, ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.
In cazul in care, intr -o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic, are drepturile si obligatiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunarii generale a asociatilor.
·                    Partile sociale pot fi transmise intre asociati.
Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.
·             Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii.
         Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.
·              In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.
·            O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
·              O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr -o singura persoana.
·                    Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea SRL.
       Aporturile in natura sunt admise. Aceste aporturi se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.
        Aporturile in creante nu sunt admise la societatile cu raspundere limitata.
·                    Actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata va cuprinde:
a) numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor, persoane juridice.
b) forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii;
c) obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
d) capitalul social subscris si cel varsat, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii, precum si data la care se va varsa integral capitalul social subscris. Se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
e) asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, persoane fizice ori juridice, puterile ce li s -au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
f) partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
g) sediile secundare sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
h) durata societatii;
i) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
·           Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10  lei.
       Aportul asociatilor la capitalul social nu este purtator de dobanzi.
       Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.
       Prestatiile in munca nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social.
       Societatea este persoana juridica de la data inmatricularii in registrul comertului.
     In lipsa de stipulatie contrara, bunurile constituite ca aport in societate devin proprietatea acesteia din momentul inmatricularii ei in registrul comertului.
      Asociatul care intarzie sa depuna aportul social este raspunzator de daunele pricinuite, iar daca aportul a fost stipulat in numerar este obligat si la plata dobanzilor legale din ziua in care trebuia sa faca varsamantul.
·       Cota -parte din beneficiu ce se va plati fiecarui asociat constituie dividend.
     Dividendele se vor plati asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu s -a prevazut altfel.
       Nu se vor putea distribui dividende decat din beneficiile reale.
       Dividendele platite altfel decat din beneficiile reale se vor restitui.
      Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor se pre scrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
      Daca se constata o micsorare a capitalului social, acesta va trebui reintregit sau redus, mai inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de beneficii.
·         Administratorii pot face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, afara de restrictiile aratate in actul constitutiv.
    Administratorii sunt obligati sa ia parte la toate adunarile societatii, la consiliile de administratie si la organele de conducere similare acestora.

       In orice act, scrisoare sau publicatie emanand de la o societate cu raspundere limitata, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului, codul fiscal si capitalul social.

·          Hotararile asociatilor se iau in adunarea generala.
      Prin actul constitutiv se va putea stabili ca votarea se poate face si prin corespondenta.
      Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale.
     Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.
      Fiecare parte sociala da drept la un vot.
   Un asociat nu poate exercita dreptul sau de vot in deliberarile adunarilor asociatilor referitoare la aporturile sale in natura sau la actele juridice incheiate intre el si societate.
    Daca adunarea legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute, adunarea convocata din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numarul de asociati si partea din capitalul social reprezentata de asociatii prezenti.
       Adunarea asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a) sa aprobe bilantul contabil si sa stabileasca repartizarea beneficiului net;
b) sa desemneze pe administratori si cenzori, sa -i revoce si sa le dea descarcare de activitatea lor;
c) sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;
d) sa modifice actul constitutiv.
     In acest din urma caz, daca in actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru ca nu este de acord cu modificarile aduse acestuia, asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
     Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
    Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
     Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

    Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.

    Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, vor putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.
   Convocarea adunarii se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu -se ordinea de zi.

      Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
     Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.

       Societatea trebuie sa tina, prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la acestea.

    Administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna pricinuita prin nerespectarea prevederilor referitoare la tinerea registrului asociatilor.
     Registrul poate fi cercetat de asociati si creditori.
·          Actul constitutiv poate prevedea alegerea unuia sau mai multor cenzori de catre adunarea asociatilor.
        Daca numarul asociatilor trece de cincisprezece, numirea cenzorilor este obligatorie.
·            Societatea cu raspundere limitata nu poate emite obligatiuni.
·    Bilantul contabil al societatii si contul de profit si pierderi, dupa aprobarea de catre adunarea generala a asociatilor, vor fi depuse de administratori, la administratia financiara.
·          Din beneficiile societatii se va prelua in fiecare an cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
         Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu